Mówiąc wprost, seler nie jest najłatwiejszą rośliną do uprawy w ogrodzie. Nawet po wykonaniu wszystkich prac i czasie związanym z uprawą selera, jego gorzki smak jest jednym z najczęstszych zmartwień w czasie zbiorów.

Metody blanszowania selera

Gdy seler ma gorzki smak, to prawdopodobnie nie został zbanszowany. Blanszowanie selera jest zwykle robione, aby zapobiec powstaniu gorzkiego posmaku. Blanszowane rośliny nie mają zielonego koloru, ponieważ źródło światła jest zablokowane, co powoduje, że ich barwa jest jaśniejsza.

Blanszowanie selera nadaje mu jednak słodszy smak, a rośliny są na ogół bardziej delikatne. Chociaż dostępne są pewne odmiany selera “samoblanszującego”, wielu ogrodników woli samemu blanszować seler.

Istnieje kilka metod blanszowania selera. Wszystkie one są wykonywane na dwa do trzech tygodni przed zbiorem.

  • Zazwyczaj używa się papieru lub kartonów do blokowania światła i zacieniania łodyg selera.
  • Blanszujemy rośliny, delikatnie owijając łodygi brązową papierową torbą i wiążąc je rajstopami.
  • Następnie należy zebrać ziemię do około jednej trzeciej wysokości i powtarzać ten proces co tydzień, aż do uzyskania podstawy liści.
  • Alternatywnie, można umieścić deski po obu stronach rzędów roślin lub użyć kartonów mlecznych (z usuniętymi wierzchołkami i spodkami) do przykrycia roślin selera.
  • Niektórzy uprawiają również seler w okopach, które na kilka tygodni przed zbiorami są stopniowo wypełniane ziemią.

Blanszowanie to dobry sposób na pozbycie się gorzkiego selera z ogrodu. Nie jest on jednak uważany za pożywny jak zwykły, zielony seler. Blanszowanie selera jest oczywiście opcjonalne. Seler gorzki może nie smakować dobrze, ale czasami wszystko czego potrzebujesz gdy seler ma gorzki smak, to odrobina masła orzechowego.